Pravěká expozice je velmi realistická a výpravná, protéká tudy potůček s opravdovou vodou, objekty v expozici jsou tak realistické, že naše děti vedly spor o to, zda je vystavený pes, který tu leze na střechu, opravdový nebo je to jen model.

Můžete se podívat dovnitř do starobylých obydlí, sednout si na kůži a vyzkoušet si, jak se kdysi dávno žilo.

U pohřebiště budete mít možná pocit, že zde leží opravdová osoba, nikoliv jen figurína.

V Archevitě se můžete podívat na několik vizuálních projekcí, které vás seznámí s určitou dobou pravěku, a jsou vysílány na velkoplošné obrazovky. Zajisté si všimnete toho, že některé z postav znáte. Svou podobu pravěkým lidem propůjčili některé známé české osobnosti, které můžete znát z televize.

Zaujala mě i ukázka střešních krytin, které se kdysi používaly, vy je tu vidíte na jedné střeše a můžete porovnávat vlastnosti ze shora.

V prvním patře expozice najdete klasické vitríny s muzejními exponáty, mimo jiné také hmatovou hru, pexeso a puzzle s pravěkými motivy na obrazovkách.  

Moc se nám líbilo pískoviště s vykopávkami, které propojují obyčejný písek a videomapping. Budete jistě překvapeni, co uvidíte a najdete. Jedinou nevýhodou pískoviště může snad být jen nepořádek od příliš akčních archeologů.

Pokud budou mít vaše děti ještě málo, vydejte se do konce dubna do Kočovné Sládkovny - herny, projděte si již brzy rozkvétající zahradu zámku nebo si dejte něco dobrého v zámecké kavárně. (To všechno jsme zvládli my ještě s návštěvou skvělého hřiště v Roztokách a děti večer odpadly).

Od Středočeského muzea se můžete vydat procházkou do Tichého údolí až do Únětic k Lasíkům a tam si vychutnat některý z jejich výborných slaných nebo sladkých koláčů, případně se zastavit v pivovaru.