Co přivedlo organizátorky rozjet tento projekt? „Já s Natálkou jsme obě v Praze dělaly pro neziskové organizace s plánem získat zkušenosti a později začít nějaký projekt spolu. Vzhledem k tomu, že jsme obě Kladeňačky, jsme to chtěly směřovat sem. Oživit tento festival nám přišlo jako skvělá příležitost,“ popisuje hlavní koordinátorka Sabina Škrabská.

Význam celého festivalu vidí v přiblížení aktuálního dění. „Je důležité dávat do povědomí vše, co se kolem nás ve světe děje. My si tady žijeme v takové hezké bublině a mnoho věcí k nám nepronikne. Navíc každá projekce je doplněná debatou se skvělými hosty, kteří se v daném tématu vyznají a mohou zodpovědět divákům jejich dotazy,“ vysvětluje koordinátorka sociálních sítí Anežka Vlasáková. „Ještě bych dodala, že hosty k debatám jsme se snažily hledat z Kladenska, aby to mělo i přesah pro místní. Například na film o ekologii jsme poprosily Český svaz ochránců přírody Kladensko,“ doplňuje organizátorka festivalu.

Festival můžete navštívit v Kině Sokol, Pod Třešní a na ZŠ ve Družci, školní projekce budou i v Kladenském ČVUT. „Potěšil nás velký zájem kladenských škol. S tím začínáme už 8. dubna a pojedeme týden v kuse,“ těší se Škrabská. „V pátek odpoledne máme dokonce i jedno promítání připravené a uzpůsobené pro seniory. Jedná se o dokument Jiříkovo vidění, který je v českém jazyce. Sem jsou zváni všichni, ale pro seniory je představení zdarma, startovat bude ve 14:00,“ zve koordinátorka.

Do Družce koordinátorky lákají diváky na snímek Základna Hollywoodgate, který popisuje situaci v Afganistánu. „Na debatu máme domluvené vojáky, kteří zde byli na misích. Určitě přinesou do debaty i svůj reálný pohled na situaci. Tento film budeme promítat i Pod Třešní, zde nám debatu slíbil Martin Novák, reportér zaměřený na situaci v Afganistánu a jeden z největších expertů na toto téma,“ těší se vedoucí týmu.

Zajímavý host dorazí také k promítání filmu Moje nová tvář, vypovídající příběh ženy, kterou její bývalý přítel popálil kyselinou. Následkem toho přišla i o zrak. Dokument popisuje, jak se s tím vším musela poprat a je velmi inspirativní. „Zde nám účast potvrdila producentka tohoto filmu Maja Hamplová. Její debaty jsou skvělé, protože s hlavní představitelkou spolupracovala deset let a má k jejímu příběhu velmi blízko,“ popisuje obnovitelka kladenského festivalu.

Letošní novinkou na programu jsou i hrané filmy podle skutečných událostí. Jeden takový film můžete navštívit i na Kladně. „Jedná se o film Hranice, režisérky Agnieszky Holland. Vypovídající o situaci uprchlíků na polsko-běloruské hranici. Promítán bude v pátek 19. dubna v kině Sokol. Po filmu bude následovat debata s Márií Fančovičovou, která je z organizace pro pomoc uprchlíkům. Ráda bych diváky na tento film pozvala i přes jeho délku. Já si ten film pustila a vůbec jsem čas nevnímala to zpracování je perfektní,“ vyzdvihuje organizátorka.

Na Závěr festivalu se plánuje promítání filmu Útěk z Utopie pojednávajícím o situaci v Severní Koreji. Následovat bude afterparty s koncertem kladenské kapely Come Beatle Together. Jeden svět na Kladně můžete podpořit na Doniu, kde si za příspěvek můžete vybrat i nějakou odměnu. „Nabízíme vstupy zdarma i s občerstvením, drink na afterparty, rozhovor na Instagramu i třeba jméno na billboardu, kde budeme chtít našim podporovatelům jmenovitě poděkovat,“ vysvětluje Sabina Škrabská.

Vstupenky na jednotlivé projekce budou k zakoupení na místě či v předprodeji přes síť BoomEvents. „Pro více informací doporučuji lidem sledovat náš Instagram, Facebook, nebo webové stránky www.jedensvet.cz/kladno. Zde se dozvíte podrobný program i bližší informace o jednotlivých filmech,“ říká Anežka Vlasáková. Závěrem obě koordinátorky dodávají: „Vyberte si svůj film a vyrazte za kulturním zpestřením. Doufáme, že se zde uvidíme!“